GERALT OD NETFLIKSA – ZAŠTO SE TOLIKO RADUJEMO?

//GERALT OD NETFLIKSA – ZAŠTO SE TOLIKO RADUJEMO?

GERALT OD NETFLIKSA – ZAŠTO SE TOLIKO RADUJEMO?

Nebo se otvara i nesebično daruje – voljeni, prgavi Vešter stiže na Netfliks!

Tako je, Vešter. Jer Vešter je pravilan prevod, Veštac je muška veštica (iliti warlock). To bi bio mali edukativni momenat, a sada pređimo na detalje ove predivne vesti.

Netfliks je definitivno preuzeo na sebe ekranizaciju sage o Geraltu od Rivije, serijala od osam knjiga poljskog pisca Andžeja Sapkovskog, čija je popularnost eksplodirala kada je CD Project Red realizovao jednu od najboljih trilogija u istoriji svih oblika zabave kao takve, dok se Witcher 3 u srcima miliona slavi kao najbolje i najlepše gejmersko iskustvo IKADA.

Zašto valja radovati se? Pre svega, u pitanju je Netfliks sa svim divnim umetničkim slobodama koje su neophodne za snimanje uspešne serije o Geraltu. Trebalo bi uzeti u obzir da izvorni materijal nimalo ne kaska za, recimo, Igrom prestola (tj. Pesmom leda i vatre) kada je reč o sadržajima za odrasle, a mnogi ljubitelji ovog serijala tvrde da je sve što R rejting podrazumeva svrsishodnije, „ukusnije“, logičnije i generalno pametnije upakovano nego što je to slučaj sa Martinovim fantazijama. Kafanski rečeno – „dira u dušu“, iskreno, bolno, ponekad poražavajuće.

Nikako ne osporavamo ludilo koje Gejmotron nosi sa sobom, ali preko je potreban još jedan mračni fantazijski svet koji se neretko bavi malim ljudima u užasu rata, bezumlja, rasizma, raspada jednog ustaljenog sistema i prelaska u drugi u kojem za mnoge nema mesta, povrh svih za Veštere – ubice svega što je u paklu „progresa“ odavno izumrlo, ili je pred izumiranjem. Ovaj serijal bavi se jezivim pritiskom surove stvarnosti na ljude koji žele da ostanu neutralni, koji su umorni od konstantnog biranja „manjeg zla“ u nedostatku one prave, ispravne opcije. To je nešto sa čime se ove 2017. godine suočavamo svakog dana i zato će se Vešter dopasti i onima koji nisu nikada videli igre, a kamoli pročitali knjige Sapkovskog.

Andžeju bi mnogo značilo da ih pročitate.

Kad smo kod Sapkovskog, bitno je napomenuti da je u pitanju ekscentrik izuzetno sličan Martinu, samo sa izuzetno čudnim smislom za humor. Štaviše, opisuju ga kao „trola“ među piscima epske fantastike, koji na svim con-ovima na kojima se pojavi forsira „nemaš ti pojma ja sam najpametniji lololoool“ stav. Međutim, svako ko je imao privilegiju da ga upozna tvrdi da je u pitanju jedna blentava duša od čoveka, ali i izuzetan intelektualac, kritičar svih modernih devijacija koje spopadaju našu civilizaciju, što se oseća u svakoj stranici svih osam knjiga, i Kontinent, svet Veštera nam čini mnogo bližim.

Andžej, takav kakav je, biće glavni konsultant tokom ekranizacije svog čeda, što uliva još jednu dozu optimizma i želje da dobijemo nešto kvalitetno i surovo realno, makar i u prenesenim značenjima. Njegovo zvanično saopštenje glasi: „Oduševljen sam što će Netfliks adaptirati moje priče, i siguran sam da će ostati verni izvornom materijalu i tematici na koju sam utrošio trideset godina života pišući je.“

Jedino što malo čudi u njegovom oduševljenju ekranizacijom je, pa, njegovo oduševljenje ekranizacijom. Dugo se vodila rasprava oko toga da li je njegovo ograđivanje od igara samo još jedan, njemu svojstven trol, ili zaista ne želi ništa da ima sa tim. Neki tvrde da ne samo da je u pitanju trol, već da je Sapkovski tesno sarađivao „u senci“ sa CDPR-om, naročito oko Witcher-a 3, jer onakva igra jednostavno ne može da ima toliko fenomenalan scenario bez učešća čoveka koji je stvorio izvorni materijal, sa autentičnošću dijaloga, izražavanja i karakterizacije jednostavno NE MOŽE. Možda je oduševljen zato što se ekranizuju postojeće priče, a ne „ne-kanonske dopune“ kako je nazvao igre, a možda se polakomio na novac kao Martin. Licemerno bi bilo osuđivati ga zbog toga, osim ako ne krene da u realizaciji dopušta nehumano kasapljenje svog životnog dela, kao gore spomenuti.

Van Sapkovskog, sa Poljacima će se svakako sarađivati. Animator Tomaž Baginski, zaslužan za sve sinematike u trilogiji, režiraće minimum jednu epizodu po sezoni. Baginski i Jarek Slavko ustoličeni su u poljskoj produkcijskoj kući i studiju za vizuelne efekte Platige Image, i učestvovaće svakako kao ko-producenti. Oni se kunu da dubina koju knjige nose neće biti izgubljena u adaptaciji, te vele: „Postoji moralna i intelektualna snaga u ovim knjigama koja prevazilazi žanr. To je priča o našoj svakodnevnici i njenim izazovima, samo pod fasadom epske fantastike. To je priča o nama, o monstrumima i herojima koji leže u svima nama i u našim srcima.“

A to je priča koja ima i ubedljivo najjače patuljke ikada.

Što se ne-Poljaka tiče, izvršni producenti Šon Danijel i Džejson Braun (znamo ih po seriji zbog koje SyFy više nije predmet opšte sprdnje – „The Expanse“) takođe su imali da kažu ponešto: „Priče o Vešteru prate nekonvencionalnu „porodicu“ koju okuplja očajnička borba za istinu u surovom svetu. Likovi su originalni, duhoviti i konstantno iznenađuju, i ne možemo da dočekamo da ih oživimo na Netfliksu, savršenoj kući za inovativno pripovedanje.“ Zaista, ne može biti savršenija kuća, u trenutku kada jedan HBO zahteva scenu seksa/kasapljenja po epizodi BILO ČEGA što pušta u etar, nema veze što je ponekad to prokleto nepotrebno.

Pošto se o samoj produkciji ništa još uvek ne zna, za kraj ćemo, naravno, malo maštariti na temu glavne muške uloge, počev od sačuvaj bože teške kategorije:

Mads Mikelsen: Preskup, savršen, ali bolje bi mu legao lik Regisa, mnogo bolje

Kristofer Lamber(t): Podmladiti ga jedno 20-25 godina, bela kosa neka ostane, ali glas je problem

Isus Hrist, poznatiji kao Džim Kavizel: Ko je gledao seriju „Person of Interest“ zna koliki car od anti-heroja Džim ume da bude

FAVORIT: ANSON MAUNT
OVAJ ČOVEK JE GERALT OD RIVIJE.

Guglajte njegove fotografije i nervirajte se zato što je zauzet snimanjem Marvelovih Inhumans-a gde glumi Black Bolt-a tj. glavnu prokletu ulogu. Mada, raspored snimanja se još uvek ne zna, balansirali su ljudi uloge u po dve serije i dva filma godišnje, tako da nada opstaje!

Pisao i bio pomalo subjektivan,
Aleksej „Jozonizazatorozonizator“ Krpan

By | 2017-11-05T09:39:30+00:00 новембар 2nd, 2017|blog|Коментари су искључени на GERALT OD NETFLIKSA – ZAŠTO SE TOLIKO RADUJEMO?