06 - 08.12. Beogradski Sajam / Hale: 1 | 1a | 2

Notice: Undefined variable: thumbnail_url in /home/gamescon/public_html/wp-content/themes/gamescon/templates/pages/breadcrumbs_single.php on line 8
>

SQUAGE: KOD, REČ I SLIKA SUBOTOM

 • SQUAGE: KOD, REČ I SLIKA SUBOTOM

  KONAČNI PROGRAM ZA SQUAGE JE SPAKOVAN, A DANAS PREDSTAVLJAMO PROGRAMSKI RASPORED ZA SUBOTU, DRUGI DAN FESTIVALA!

  Subota će biti dan posvećen mladim developerima, piscima i našim poznatim strip autorima. Saznaćete brdo zanimljivosti o samom procesu nastajanja igre, knjige, stripa, kao i njihovoj međusobnoj povezanosti u modernoj industriji zabave!

  13:00 – Predavanje o veštačkoj inteligenciji u igrama: Učenici ITHS škole

  Filip Milinković, Andreja Marković i Petar Nedeljković jedni su od najboljih učenika srednje škole informacionih tehnologija ITHS, a na Skvejdž donose uvek zanimljivu temu veštačke inteligencije u modernim igrama. Čućete najzanimljivije informacije o zastupljenosti i kvalitetu AI mehanizama u najnovijim naslovima, a videćete i kako izgleda proces pravljenja „bota“ koji kroz iskustvo uči savladavanje programiranog poligona koji poznajemo kao „video igra“.

  14:00 – Predavanje o IndieDev dešavanjima i igrama: Indiestellar

  Indiestellar je organizacija koja iza sebe ima gomilu indiedev jam-ova, događaja, diskusija, filmskih večeri i developerskih konferencija. Na Squage dolaze sa željom da predstave svoj program, dostignuća kao i igre koje su na njihovim jam-ovima napravljene! Indiestellar će vas inspirisati da se i sami oprobate u veštini pravljenja igara, a to ćete moći da probate na njihovom štandu u Nordeus Indie corneru (Hala 2, Nivo A).

  15:00 – Tribina i predavanje o Gejmingu i Pisanju: Veliko okupljanje i druženje sa piscima fantastike!

  Sa kodiranih ideja prelazimo na pisane! Games.con i izdavačka kuća Portalibris okupiće neke od naših najpoznatijih pisaca fantastike, koji će nam predstaviti trenutnu situaciju u emotivnoj vezi između pisane reči i gejminga – koliko se književnost i moć književnog izraza prenela na video igre i modernu naraciju u video igrama? Koliko se ceni umetnost pisanja u svetu moderne zabave a koliko moderna zabava ima upliva u maštu pisaca? Koliko zapravo pisaca danas radi u gejming industriji i kako je obogaćuje?

  Primera radi, da li je Witcher serijal jedan od najboljih serijala u istoriji video igara upravo zbog poštovanja izvornog materijala, serijala Andžeja Sapkovskog? Sa vama će odgovore na ova pitanja naći Ivan Branković, Nebojša Petković, Dimitrije Stevanović, Zoran Petrović i Pavle Zelić!

  Ovo je panel koji zaista vredi posetiti, a pre i posle njega moći ćete da upoznate i družite se sa našim piscima kao i da dobijete potpisano izdanje njihovih najpoznatijih dela!

  16:00 – Con „Putopis“: Pavle Zelić

  Ukoliko se prethodna tribina ne oduži (a postoji mogućnost da hoće, ne bunimo se), jedan od njenih učesnika, pisac fantastike Pavle Zelić, preneće nam svoja iskustva sa svetskih strip konvencija. Kao svetski putnik, Pavle će nam ispričati kako se pop kultura neguje na titanskim događajima širom sveta, kojima Games.con teži u ovoj i godinama koje tek dolaze. Naučićemo kako izgleda konvencija koja se dešava pod budnim okom stotina hiljada posetilaca, kao i kako ih je on kao pisac doživeo!

  17:00 – Selidba na Main Stage i na Svečano otvaranje Games.con festivala!

  17:30 – Panel i Predavanje: Darkwood i Marko Stojanović

  I ove godine, izdavačka kuća Darkwood je na Games.con-u kao jedna od najvećih oaza stripova kod nas (a i šire). Ove godine njihov gost je Marko Stojanović, naš strip scenarista i najmlađi dobitnik nagrade za životno delo, najvišeg domaćeg priznanja u svetu Devete umetnosti – Priznanja za doprinos srpskom stripu na Međunarodnom salonu stripa. Takođe, Darkwood će predstaviti svoja najnovija izdanja koja vas čekaju na njihovom štandu (Hala 2, Nivo B).

  19:00 – League of Legends Trivia Quiz: Misija Avantura

  Za uzbudljiv kraj programskog dana momci sa kanala Misija Avantura spremaju sjajan Trivia kviz čija je tematika najveća zvezda MOBA žanra – League of Legends. O ovom kvizu detaljne informacije možete pročitati u odvojenoj vesti ako kliknete > OVDE <.

  VIDIMO SE NA SQUAGE-U!