TBA

BEOGRADSKI
SAJAM

3 DANA GEJMINGA I POP KULTURE!

#levelovatisemora

TBA

BEOGRADSKI SAJAM

3 DANA GEJMINGA I POP KULTURE!

#levelovatisemora

news banner

Ne kupuj običan ograničeni ruter!

Ne kupuj običan ograničeni ruter!

Kupi ruter sa proširivim dometom!

Da bi se povezali na Internet u vašim kućama, stanovima ili poslovnim objektima potrebno je da posedujete Wi-Fi ruter ili rutere, koji omogućavaju pristup internetu preko žične ili bežične veze, tj. zadatak rutera je da preusmeravaju i distribuiraju internet signal koji dolazi od provajdera.


Danas većina klijentskih uređaja koje koristimo za pristup Internetu koristi Wi-Fi vezu. Ovo je najpogodniji metod za korišćenje interneta, jer nismo „uslovljeni lokacijom“ iliti pozicijom na kojoj želimo da koristimo internet unutar objekta u kome se nalazimo, te slobodno možemo da se krećemo, recimo, po svom stanu bez da vučemo kablove za sobom.
Ruteri koji su danas u prodaji mogu se uslovno podeliti u dve grupe – to su „obični“ i ruteri sa proširivim Wi-Fi dometom.
Upravo u ovom artiklu ćemo sa baviti tematikom koja prosto rečeno govori o tome zašto bi trebali totalno da izbacite obične rutere iz razmatranja pri kupovini, te bi jedini fokus trebao da vam ostane na kupovini rutera sa proširivim dometom.


Koji su razlozi zašto bi trebalo da kupite proširive Wi-Fi rutere sa Mesh podrškom?


Na kvalitet pokrivenosti Wi-Fi signalom u prostorijama vašeg doma, ili poslovnog prostora utiču mnogi faktori, kao što su: lokacija prostorija, broj i materijali od kojih su izgrađeni zidovi, debljina tih zidova, prisustvo bilo kakvih prepreka, pozicija samog rutera itd. Jednostavno, mnogi faktori utiču na signal samog rutera, te na kraju i brzine i protoka koji ćete imati na svom uređaju.


Šta se obično dešava kada signal više ne „doseže“ do vašeg uređaja i kada morate da proširite Wi-Fi pokrivenost, a sve to kada koristite „običan“ Wi-Fi ruter? U suštini, neophodno je dodati ripiter ili drugi ruter za prenos jačanje signala. Ovo je jednostavan i u većini slučajeva najpristupačniji način da „ojačate“ signal u vašem objektu ili objektima, te ujedno i da povećanje pokrivenost istog tog signala. Međutim, postoje neki nedostaci, pa ćemo pričati o njima.

Ne kupuj običan ograničeni ruter!


Ukoliko ste recimo povezani na Wi-Fi mrežu unutar objekta koji za proširenje signala koristi ripiter ili jednostavno ripitujete mrežu preko dodatnog rutera, problem nastaje jer u tom slučaju morate da kreirate dve mreže, sa dva različita naziva tih mreža, jednu mrežu za glavni ruter i jednu mrežu za ripiter (ili dodatni ruter). Što znači da kada izgubite signal na jednoj mreži, vaš uređaj morate da konektujete na drugu mrežu. U suštini to može da predstavlja problem, jer ćete imati prekide u konekciji, i samo od važnosti tih prekida zavisiće koliko će to vama smetati, a smetaće vam sigurno.


Drugi problem kod ripitera je taj kada izgubite mrežu sa glavnim ruterom, nećete biti prebačeni na najbrži Wi-Fi signal, tj. signal sa najjačim dometom. Vaš uređaj će jednostavno biti „povezan“ sa jednim izvorom sve dok signal potpuno ne nestane, a zatim će se spojiti na drugi.


Čak i u udaljenim prostorijama i na različitim spratovima, ako je kuća velika recimo, signal rutera možda neće u potpuno nestati, ali će biti u velikoj meri oslabljen, sa čim će oslabiti i brzina internet protoka podataka na vašem uređaju. U ovom slučaju, klijent Wi-Fi mreže zadržaće vezu sa ruterom i njegovim slabim signalom, umesto da se automatski poveže na najbliži ruter sa najboljim signalom i protokom.


Podešavanja u ruteru neće se automatski primeniti i na ripiter. U ovom slučaju, ruter i ripiter deluju kao zasebni uređaji i zahtevaju individualnu konfiguraciju. Uzimajući u obzir takve nedostatke, kreiranje bežične Wi-Fi mreže u kući na bazi tradicionalnog ili ti običnog Wi-Fi rutera i ripitera (ili drugog rutera) nikako nije dobro rešenje.


Rešenje u ovoj i njima sličnim situacijama su takozvani Mesh sistemi. Prisustvo mrežnih uređaja sa omogućenom Mesh mrežom (proširivi Wi-Fi ruteri) u potpunosti će rešiti gore navedene probleme.


ASUS posvećuje izuzetno veliku pažnju kada je Mesh tehnologijama u pitanju, i u svom portfoliju ima Wi-Fi rutere sa Mesh podrškom (proširive rutere), tj. specijalne uređaje dizajnirane za rad u Mesh mrežama.


Rešenje svih iznad spomenutih problema rešiće ASUS-va AiMesh tehnologija gde ruteri komuniciraju jedni sa drugima, ali na totalno drugačiji način, u poređenju na „obične“ rutere. Pored toga, imajte na umu da svi ASUS ruteri koji podržavaju AX standard (sad već standard koji je ušao u široke narodne mase) dolaze sa besplatnom podrškom za AiMesh bez izuzetaka, što nije slučaj kod ostalih proizvođača sa sličnim rešenjima.


Koje su prednosti Mesh mrežama zasnovanim na ASUS uređajima?


Koristeći ASUS proširive rutere, dobićete Wi-Fi mrežu sa „besprekidnim“ romingom. Kada se krećete po kući, Wi-Fi klijent će se automatski i neprimetno prebaciti na ruter sa boljim nivoom signala, a samim tim i boljom internet brzinom. I sve to bez prekida veze, i u potpunosti automatski. Ako uputite glasovni ili video poziv preko Interneta, ili igrate onlajn igre na pametnom telefonu ili tabletu, neće biti prekida, gde god da se nalazite u vašem domu, sve vreme hodajući i menjajući vašu lokaciju iliti poziciju u kući.

Ne kupuj običan ograničeni ruter!


Ako bilo koji uređaj u sistemu AiMesh prestane da radi, mreža će se automatski ponovo konfigurisati i nastaviti da funkcioniše preko preostalih nodova (proširivih dodatnih rutera) u potpunosti sinhronizovano.


Za razliku od rešenja nekih konkurenata, ASUS-ov AiMesh sistem je fleksibilan, jer može lako da kombinuje i neke specijalne uređaje dizajnirane za rad u Mesh mrežama – u ovom slučaju uređaje iz ZenWiFi familije uređaja – i „tradicionalne“ ASUS Wi-Fi rutere zajedno, a glavna stvar je da imaju podršku za AiMesh. Još jednom bitno je spomenuti da svi ASUS ruteri sa AX standardom, imaju podršku za AiMesh.


Možda je i glavna čar u tome, što sa ASUS AiMesh-om možete da izaberete proširive rutere i proširite Mesh mrežu prema vašim preferencijama, finansijskim mogućnostima i zahtevima.


Na primer, relativno pristupačni i pre svega popularni proširivši ruteri kao što su ASUS RT-AX53U, potom RT-AX55 će obezbediti dobra rešenja kada je internet brzina protoka u pitanju, što istovremeno uključuje podršku za Wi-Fi 6 standard i veoma dobar skup funkcija, a sve to još jednom po pristupačnoj ceni.


Gejming modeli ASUS TUF Gaming AX5400, te TUF Gaming AX3000 V2 privući će pažnju gejmera zahvaljujući svojom funkcionalnosti i dizajnu.


A tu su i vrhunski modeli kao što je ROG Rapture GT-AX6000, ili ROG Rapture GT-AXE16000 koji će se lako nositi sa najvećim opterećenjem kod velikog broja klijenata i pokazati „liderski“ nivo performansi.


Kao deo AiMesh mreže, korisnik dobija praktičnu centralizovanu kontrolu nad svim AiMesh uređajima sa računara preko web interfejsa ili pomoću pametnog telefona instaliranjem ASUS Router aplikacije.


AiMesh jednostavno nudi više bezbednosti samih mrežnih uređaja i povezanih klijenata zahvaljujući brojnim tehnologijama, uključujući i integrisan potpuno besplatan AiProtection. Na taj način nije neophodno da imate antivirusni softver na vašem uređaju, jer će vaš ASUS ruter zaštititi od bilo kojih pokušaja spoljnih malicioznih napada ili upada.


Rezultat svega


Kao što vidite, prednosti proširivih rutera sa Mesh podrškom u odnosu na „obične“ modele su više nego očigledne, posebno ako intenzivno koristite internet na mnogim uređajima i ne želite probleme sa kvalitetom Wi-Fi signala u različitim uglovima vašeg doma.


Gde kupiti proširive rutere?


ASUS Ruter RT-AX53U
ASUS Ruter RT-AX55
ASUS TUF Gaming AX3000 V2 WiFi
ASUS TUF Gaming AX5400 Ruter
ASUS ROG Rapture GT-AX6000 Ruter
ASUS ROG Rapture GT-AXE16000 Ruter